cpns

Η χρήση πιτζάμας δημοσίως, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών, είναι κοινή πρακτική στην Κίνα. Αξιωματούχοι στην Suzhou, μια κινεζική πόλη στα ανατολικά, έκαναν χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων (facial recognition) προκειμένου να εξαλείψουν αυτή τη “μη πολιτισμένη συμπεριφορά”.

Μεταξύ των κορυφαίων στόχων τους; Άνθρωποι που φορούν πιτζάμες δημόσια.  Καίτοι έσπευσαν να ζητήσουν συγγνώμη για το περιστατικό, η καταστολή μιας κοινής και άνετης πρακτικής έχει προκαλέσει κατακραυγή για την πρωτοφανή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής σε μια χώρα εξοικειωμένη με την επιτήρηση. 

Τη Δευτέρα (20-1-2020), το τμήμα αστικής διαχείρισης της πόλης Suzhou, μιας πόλης έξι εκατομμυρίων κατοίκων στην επαρχία Anhui, εξόργισε τους κατοίκους όταν δημοσίευσε φωτογραφίες παρακολούθησης που τραβήχτηκαν από κάμερες δρόμου, επτά κατοίκων που φορούσαν δημόσια πιτζάμες, μαζί με τμήματα των ονομάτων τους και τις θέσεις στις οποίες είχε λάβει χώρα η «μη πολιτισμένη συμπεριφορά» τους. 

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών ξεσήκωσε εθνική οργή για τη χρήση ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού εργαλείου, για την εξάλειψη μιας αβλαβούς και σχετικά κοινής πρακτικής - μια ασυνήθιστη ένδειξη αντίστασης σε μια χώρα όπου τα μέσα ψηφιακού ολοκληρωτισμού έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς έλεγχο.  Στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, το αρμόδιο για τη δημόσια επιτήρηση τμήμα της πόλης (Suzhou) δημοσίευσε μεταξύ άλλων μια κυρία Dong, μια νεαρή γυναίκα με βελούδινη ροζ ρόμπα, ασορτί παντελόνι και πορτοκαλί παντόφλες,  καθώς περπατούσε σε ένα δημόσιο δρόμο και έναν κ. Niu, ο οποίος ξεχώριζε καθώς φορούσε μια ασπρόμαυρη onesie πιτζάμα σε ένα εμπορικό κέντρο. 

Η χρήση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου από τις Aρχές επιβολής του νόμου παραμένει ένα θεματικά συζητημένο θέμα παγκοσμίως και έχει απαγορευτεί ακόμη και σε μερικές μεγάλες αμερικανικές πόλεις.  Όχι όμως στην Κίνα. Σε μόλις λίγα χρόνια, η χρήση του λογισμικού έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη. Η αστυνομία το χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύστημα παρακολούθησης και δημιουργίας προφίλ για τις φυλετικές μειονότητες, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα. Δημιουργούνται πλέον φόβοι ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει ένα μέλλον στο οποίο οι κυβερνήσεις κυβερνούν μέσω του ψηφιακού αυταρχισμού.

Το, δε, εύρος της δυνατότητας αναγνώρισης προσώπων στην Κίνα δεν είναι καθόλου σαφές, ενώ δεν υφίσταται κανένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα ή άλλα μέσα, το οποίο να μπορεί να αμφισβητήσει τις αυξανόμενες εξουσίες για την παρακολούθηση των ανθρώπων. 

«Όταν οι διασημότητες φορούν πιτζάμες σε μια εκδήλωση, ονομάζεται μόδα», έγραψε ένας χρήστης μέσου κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα Cai Shen Jie. "Αλλά όταν οι απλοί άνθρωποι φορούν πιτζάμες για να περπατήσουν στους δρόμους, αυτοί ονομάζονται μη πολιτισμένοι“.

Πηγή: Μεταφρασμένα αποσπάσματα από άρθρο των NYTimes

H Amy Qin είναι ανταποκρίτρια της εφημερίδας New York Times στο Πεκίνο